Musea in gebaren

Het Amsterdam Museum doet vanaf 2018 mee aan Musea in Gebaren. Dit programma maakt museumbezoek toegankelijker voor dove en slechthorende bezoekers.

Musea in Gebaren is een initiatief van het Amsterdamse fotografiemuseum Foam in samenwerking met Wat Telt! en heeft als doel om het culturele aanbod toegankelijker te maken voor dove en slechthorende bezoekers.

Tussen maart en juni 2016 zijn er twaalf dove deelnemers intern opgeleid tot dove museumgids en hebben negen Amsterdamse museale instellingen (het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk museum, Tropenmuseum, Joods Cultureel Kwartier, Hermitage Amsterdam, de Nieuwe Kerk, EYE Filmmuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam) zich aangesloten om vanaf september 2016 programma’s in Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan te bieden. Vanaf 2018 doet ook het Amsterdam Museum mee aan Musea in Gebaren, evenals Museum Boijmans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht/Nijntje museum, Drents Museum, Groninger Museum, Van Abbemuseum en de Hortus Botanicus in Leiden.

De deelnemers krijgen via dit leertraject de mogelijkheid om een relevante werkervaring op te doen. Hiermee draagt het project niet alleen bij aan een toegankelijker cultureel aanbod, maar ook aan meer werkgelegenheid voor jonge doven en slechthorenden.

De deelnemende musea zijn tevens getraind in kennis en inzicht in de dove/slechthorende doelgroep en hoe een museum goed kan inspelen op hun behoeften. Wat Telt! heeft de opleiding en trainingen verzorgd binnen dit project en beheert de social media.

Om op de hoogte te blijven van het project Musea in Gebaren, volg je de Facebookpagina.

Musea in Gebaren wordt mede mogelijk gemaakt door NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het Revalidatiefonds en het VSB fonds.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief